1.2.2017

ESIPUHE, RAKKAUS ON SUURIN

Päivitetty 17.5.2021


Tutki raamattua raamatulla
Raamatunkäännöksiä

HAKEMISTO

Tämän blogin tarkoitus on mm. johdattaa raamatun kiinnostavaan lukemiseen, uskon vahvistumiseen ja elävän Jumalan seurakunnan löytämiseen ja yhteyteen, heitä jotka kaipaavat rauhaa, vanhurskautta, vapautta ja iloa Pyhässä Hengessä ja muita hengellisiä arvoja. Blogini kirjoituksia eri kohdissa saatan täydentää ja korjata jälkikäteen. 

Raamattu on syntynyt Pyhän Hengen vaikutuksesta ja Jumalan johdatuksesta ja sen ymmärtämiseen tarvitaan Pyhän Hengen valkeutta.

Poimintoja Bibliasta 1776

2. Piet. 1:19  Ja meillä on vahva profeetallinen sana, ja te teette hyvin, että te siitä vaarin otatte niin kuin kynttilästä, joka pimeässä valistaa, niin kauan kuin päivä valkenee ja kointähti koittaa teidän sydämissänne.
2. Piet. 1:21  Sillä ei yksikään profetia ole vielä ihmisen tahdosta tuotu edes; vaan pyhät Jumalan ihmiset ovat puhuneet, vaikutetut Pyhältä Hengeltä.
2. Piet. 1:20  Ja se tulee teidän ensin tietää, ettei yksikään profetia Raamatussa tapahdu omasta selityksestä.
Ilm. 22:18-19  Mutta minä todistan jokaiselle, joka tämän kirjan profetian sanoja kuuleva on: jos joku lisää näihin, niin Jumala on paneva hänen päällensä ne vitsaukset, jotka tässä kirjassa kirjoitetut ovat. Ja jos joku tämän kirjan profetian sanoista ottaa pois, niin Jumala ottaa pois hänen osansa elämän kirjasta, ja pyhästä kaupungista, ja niistä, mitkä tässä kirjassa kirjoitetut ovat.
5. Moos. 4:2  Ei teidän pidä mitään lisäämän siihen sanaan minkä minä teille käsken, eikä pidä myös teidän mitään siitä ottamaan pois, kätkeäksenne Herran teidän Jumalanne käskyjä, jotka minä teille käsken.  
KÄSKY TARKOITTAA MYÖS JUMALAN SANAA YLEENSÄ.
Joh. 14:23  Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: joka minua rakastaa, se pitää minun sanani; ja minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen tykönsä, ja asumme hänen tykönänsä.
1. Joh. 2:5  Mutta joka hänen sanansa pitää, totisesti on Jumalan rakkaus hänessä täydellinen. Siitä me tiedämme, että me hänessä olemme.
Joh. 7:38  Joka uskoo minun päälleni, niin kuin Raamattu sanoo, hänen kohdustansa pitää vuotaman elämän veden virrat.
Room. 10:11  Sillä Raamattu sanoo: jokainen, joka uskoo Hänen päällensä, ei pidä häpeään tuleman.
1. Piet. 2:6-10  Sen tähden on myös Raamatussa: katso, minä panen Siioniin valitun kalliin kulmakiven: joka uskoo hänen päällensä, ei hän suinkaan tule häpeään.
Teille siis, jotka nyt uskotte, on hän kallis; mutta uskottomille on se kivi, jonka rakentajat hyljänneet ovat, kulmakiveksi tullut, ja loukkauskiveksi, ja pahennuksen kallioksi. Nimittäin niille, jotka itsensä sanaan loukkaavat, ja ei sitä usko, johonka he myös asetetut olivat.
Mutta te olette valittu suku, kuninkaallinen pappeus, pyhä kansa, omaisuuden kansa, ilmoittamaan sen voimaa, joka teitä pimeydestä ihmeelliseen valkeuteensa kutsunut on, jotka ette muinoin kansa olleet, mutta nyt olette Jumalan kansa: jotka ette muinoin armossa olleet, mutta nyt te armossa olette.
Ef. 2:20-22  Apostolein ja profeettain perustuksen päälle rakennetut, jossa Jeesus Kristus paras kulmakivi on, jonka päälle kaikki rakennus toinen toiseensa liitetään ja kasvaa pyhäksi temppeliksi Herrassa, jonka päälle te myös rakennetaan Jumalalle asuinsiaksi Hengessä.
Armoauringon valo on paljon kirkkaampi kuin Mooseksen lain, kuun valo. Järjelle ja ihmismielelle on vaikeaa ymmärtää esim. mitä Vanhaan testamenttiin on kirjoitettu, siinä kuitenkin on kätketty syvällinen hengellinen kuva historian lisäksi. Vanhan testamentin aika on väistynyt ja elämme Uuden testamentin aikaa, kuitenkin Vanha testamenttikin on raamattua, josta emme voi ottaa mitään pois emmekä mitään lisätä kuten muuhunkaan raamattuun ja raamatusta.  Raamatun eri käännöksissä ja kirjoittamisessakin alunperin on voinut ja voi olla epätarkkuuksia ja ne saatetaan ymmärtää väärin ja pirukin lukee raamattua. Toiset kohdat  raamatussa voivat tarkentaa ja kumota toisesta  kohdasta saadun väärän ymmärryksen. Uudessa testamentissa moni asia selvenee ja siinä selitetään useita Vanhan testamentin kohtia. Pyhä Henki uskovalla johtaa, niin ettei tahdo tehdä kirjaimen lain mukaan vaan Hengen lain mukaan.

Uusi teknologia mahdollistaa monipuoliset ja nopeat haut avainsanoilla eri raamatunkäännöksistä älypuhelimella tai tietokoneella. Voi lukea silloin tällöin kohtia raamatusta. Tai voi lukea järjestelmällisesti raamatun alusta loppuun myös paperiversiosta, kuten minä olen tehnyt kaksi kertaa, ensin 1776 käännöksestä apokryfia-kirjoineen ja esipuheineen ja sitten 1992 käännöksestä. Raamatussa oli paljon sellaista, mistä en ole tietänytkään ennen lukemistani. Raamattu on kirjallisena teoksenakin, vanha, arvokas teos luettavaksi. 


Olen koonnut tähän blogiin keskeisimpiä käsitteitä ja merkityksiä raamatusta. Joihinkin käsitteisiin olen laittanut kaikki mitä raamatusta on löytynyt, joihinkin vain osan, koska tulisi niin pitkä teksti luettavaksi. Menee aikaa, jos alkaa miettimään minkä ottaa ja minkä jättää. Kohta, jonka saattaa ajatella olevan vähämerkityksellinen, voi osoittautuakin myöhemmin merkitykselliseksi. Voi lukea harppoen tai ottaa vain yhden käsitteen esim. per päivä ja lukea sen ajatuksella. Jos löytyy hyvin kiinnostava kohta raamatusta, voi raamatunkohdan linkistä mennä lukemaan koko luvun. Asiayhteys myös merkitsee paljon ymmärtämiseen, jolloin voi myös käydä katsomassa koko luvun. Ei ole tarkoitus, että ehtisi lukemaan koko blogini tai edes yhtä kohtaakaan päivässä, eikä viikossakaan, vaan pidemmällä ajanjaksolla.  Myös voi hakea muillakin hakusanoilla raamatusta mitä tähän olen valinnut ja voi lukea vaikka koko raamatun läpi pidemmällä aikajaksolla. Voit valita luettavaksi itsellesi kullakin sillä hetkelkiinnostavimman tai merkityksellisimmän kohteen.  

Olen laittanut blogiini jonkun verran omaa aineistoa ja selitystä, tarkoitus on kuitenkin tässä blogissa mahdollisimman paljon selittää raamattua raamatulla.
Itse koen raamatun lukemisen ja tutkimisen mielenkiintoisena, uskoa vahvistavana ja selkeyttävänä, seurakuntayhteyden lisäksi. 

Kommentoinnin mahdollisuus on poistettu. Valvonta vie aikaa ja voi syntyä väittelyjä, jotka eivät ole rakentavia ja Pyhän Hengen ilmoituksen mukaisia. 
Palautteet sähköpostiini: veikko.pyhtila@gmail.com

Kirkastukoot synnit synneiksi ja armo armoksi! Ja erottukoon oikea oppi vääristä! Tulkoon ilomme täydelliseksi!

RAKKAUS ON SUURIN


1. Kor. 13:2  Ja jos minä profeteerata taitaisin, ja kaikki salaisuudet tietäisin ja kaiken tiedon, ja minulla olisi kaikki usko, niin että minä vuoret siirtäisin, ja ei olisi minulla rakkautta, niin en minä mitään olisi.
Room. 5:5  Mutta toivo ei anna häpeään tulla, että Jumalan rakkaus on vuodatettu meidän sydämiimme Pyhän Hengen kautta, joka meille annettu on.
Gal. 5:22  Mutta Hengen hedelmä on: rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävyys, hyvyys, usko, hiljaisuus, puhtaus.
Gal. 3:2  Sen tahdon minä ainoastaan teiltä tietää: oletteko te Hengen saaneet lain töiden kautta eli uskon saarnaamisen kautta?
Luuk. 24:47  Ja saarnattaman hänen nimeensä parannusta ja syntien anteeksiantamusta kaikissa kansoissa, ruveten Jerusalemista. Ap. t. 4:12 Ja ei yhdessäkään toisessa ole autuutta; sillä ei myös ole muuta nimeä taivaan alla ihmisille annettu, jossa meidän pitää autuaaksi tuleman.
Joh. 20:31  Mutta nämä ovat kirjoitetut, että te uskoisitte, että Jeesus on Kristus, Jumalan Poika, ja että te saisitte elämän uskon kautta hänen nimeensä.
1. Tess. 1:5  Että meidän evankeliumi on teidän tykönänne ollut, ei ainoastansa puheessa, vaan myös voimassa ja Pyhässä Hengessä, ja vahvassa tiedossa; niin kuin te tiedätte, minkä kaltaiset me teidän tykönänne teidän tähtenne olimme.
Ef. 1:13  Jonka kautta te myös totuuden sanan kuulleet olette, nimittäin evankeliumin teidän autuudestanne: jonka kautta te myös, sitten kun te uskoitte, kiinnitetyt olette lupauksen Pyhällä Hengellä,
Ap. t. 8:17  Niin he panivat kätensä heidän päällensä, ja he saivat Pyhän Hengen.
1. Tess. 1:6  Ja te olette meitä ja Herra seuraamaan ruvenneet ja olette sanan monessa vaivassa, ilolla Pyhässä Hengessä, ottaneet vastaan,
Ap. t. 10:44  Kuin Pietari vielä näitä puhui, lankesi Pyhä Henki kaikkein niiden päälle, jotka puheen kuulivat.
Ap. t. 11:15  Mutta kuin minä rupesin puhumaan, lankesi Pyhä Henki heidän päällensä, niin kuin hän alussa meidänkin päällemme lankesi.
Ap. t. 11:16  Niin minä muistin Herran sanan, jonka hän sanonut oli: Johannes tosin kasti vedellä, mutta te kastetaan Pyhällä Hengellä.
1. Piet. 1:12  Joille se ilmoitettu oli, sillä ei he itseänsä sen kautta palvelleet, vaan meitä, jotka nyt teille niiden kautta julistetut ovat, jotka teille evankeliumia saarnanneet ovat Pyhän Hengen kautta, taivaasta lähetetyn, jota enkelit nähdä himoitsevat.
1. Kor. 15:3  Sillä minä olen sen ensin teille antanut, jonka minä myös saanut olen, että Kristus on kuollut meidän syntiemme tähden, raamatun mukaan.
Matt. 10:8  Sairaita parantakaa, spitaalisia puhdistakaa, kuolleita herättäkää, perkeleitä ajakaa ulos. Lahjaksi te saitte, niin myös lahjaksi antakaa.
Room. 3:25-26  Jonka Jumala on armonistuimeksi asettanut, uskon kautta hänen veressänsä, osoittaaksensa sitä vanhurskautta, joka hänen edessänsä kelpaa, edelläkäyväisten syntein anteeksi antamisen kautta. Joita Jumala kärsinyt on, osoittaaksensa vanhurskauttansa tällä ajalla: että hän itse vanhurskas olisi ja sen vanhurskaaksi tekisi, joka Jeesuksen uskosta on
Hepr. 9:22  Ja lähes kaikki verellä lain jälkeen puhdistetaan, ja paitsi veren vuodatusta ei yhtään anteeksiantamusta tapahdu.
Ef. 2:13  Mutta nyt te Kristuksessa Jeesuksessa olette. Jotka muinoin taaempana olitte, nyt te Kristuksen veren kautta olette lähes päässeet;
Hepr. 9:12  Eikä kauristen taikka vasikkain veren kautta, vaan Hän on kerran oman verensä kautta mennyt pyhään, ja iankaikkisen lunastuksen löytänyt.
Hepr. 10:4  Sillä mahdotoin on härkäin ja kauristen veren kautta syntejä ottaa pois.
Hepr. 10:19  Että siis meillä, rakkaat veljet, on vapaus mennä pyhään, Jeesuksen veren kautta.
Hepr. 10:29  Kuinka paljoa enemmän rangaistuksen te luulette sen ansainneen, joka Jumalan Pojan jaloilla tallaa ja Testamentin veren saastuttaa, jonka kautta hän pyhitetty on, ja armon Henkeä pilkkaa?
Hepr. 11:28  Uskon kautta piti hän pääsiäistä ja veren vuodatusta, ettei se, joka esikoiset tappoi, olisi ruvennut heihin.
Hepr. 13:20  Mutta rauhan Jumala, joka on kuolleista jälleen tuottanut suuren lammaspaimenen, iankaikkisen Testamentin veren kautta, meidän Herran Jeesuksen,
1. Piet. 1:2  Isän Jumalan aivoituksen jälkeen Hengen pyhittämisen kautta, kuuliaisuuteen ja Jeesuksen Kristuksen veren priiskottamiseen: armo ja rauha lisääntyköön teille!
Ilm. 12:11  Ja he ovat hänen voittaneet Karitsan veren kautta, ja heidän todistuksensa sanan kautta; ja ei he henkeänsä kuolemaan asti rakastaneet.
Ap. t. 3:25  Te olette profeettojen ja sen liiton lapset, jonka Jumala meidän isiemme kanssa teki, sanoen Aabrahamille: ja sinun siemenessäsi pitää kaikki kansat maan päällä siunattaman.
Ps. 87:5  Siionille pitää sanottaman, että kaikkinaiset kansat siellä syntyvät, ja että Korkein sitä rakentaa.
Matt. 18:2-6 
Ja Jeesus kutsui tykönsä lapsen, ja asetti sen heidän keskellensä,
Ja sanoi: totisesti minä sanon teille: ellette käänny ja tule niin kuin lapset, niin ette suinkaan tule sisälle taivaan valtakuntaan. Sen tähden joka itsensä alentaa niin kuin tämä lapsi, se on suurin taivaan valtakunnassa. Ja joka holhoaa sen kaltaisen lapsen minun nimeeni, hän holhoaa minun. Mutta joka pahentaa yhden näistä pienimmistä, jotka uskovat minun päälleni, parempi hänen olisi, että myllyn kivi ripustettaisiin hänen kaulaansa, ja hän upotettaisiin meren syvyyteen.

Mark. 10:15-16  Totisesti sanon minä teille: jokainen, joka ei Jumalan valtakuntaa ota vastaan niin kuin lapsi, ei hän suinkaan siihen tule sisälle. Ja hän otti heitä syliinsä, ja pani kätensä heidän päällensä, ja siunasi heitä.

Ef. 1:3  Kiitetty olkoon Jumala ja meidän Herran Jeesuksen Kristuksen Isä, joka meitä on siunannut kaikkinaisella hengellisellä siunauksella taivaallisissa Kristuksen kautta.
Matt. 25:34  Silloin sanoo kuningas niille, jotka hänen oikealla puolellansa ovat: tulkaa, minun Isäni siunatut, omistakaa se valtakunta, joka teille on valmistettu maailman alusta.

HAKEMISTO